Anak ramai kalau nak beli roti hari-hari parah jugak. Kena roti sosej ke, roti glamour memang mahal kat luar. Masa Kakyan dalam pantang hari tu, memang hevox pasal bread maker. Kakyan pun tak nak ketinggalan. Membeli gak la Kakyan ni.
Sekarang... Kakyan pun mengalak la buat roti. Kakyan nak share repisi roti sosej mudah dengan BM.
Bahan-bahan;
Bahan doh.
200G Air sejuk
2 biji telur
100g marjerin
100g gula
500g tepung gandum
2 sb susu tepung
1 sb bread improver
1 pek yis kering
Bahan hiasan
sosej
sos cili
mayonis
Cara-cara....
Ni bukan lah cara yang khusus. Boleh diubah mengikut kesesuaian ...
Buat doh.
- Masukkan kesemua barang mengikut susunan resepi ke dalam bread maker. pastikan yis akhir sekali.
- Pilih menu DOUGH. Kalau bm Kakyan no. 8
- Biasa nya 1jam 30minit.
- Bila dah siap, keluarkan doh letak dalam dulang. Tu pun talam arwah mak.
- Letak dalam dulang dan tumbuk-tumbuk keluarkan angin dari doh.
- Buatkan doh tadi kecil-kecil. Ukuran ikut kesesuaian.
- Biarkan seketika dalam 15 minit.
- Ambil tepung yang didohkan kecil tadi, letak sosej dalam tu.
- Potong sosej yang dibalut tepung
- Susun secara gilir-gilir... betul ke ayat Kakyan ni.
- Ala-ala macam gambar Kakyan tu.
- Letak sos dan mayonis macam dalam gambar Kakyan.
- Biarkan seketika dalam 20 minit
- Bakar dalam suhu 160 selama 12 minit. Bergantung kepada oven anda.
- Siap..... blh dimakan
* petua Kakyan
- Bila dah sejuk, masukkan ke dalam plastik bagi mengekalkan kelembutan roti.
Selamat mencuba... resepi ini khusus untuk orang yang tak pro memasak macam Kakyan. Alhamdulillah dah lama Kakyan tak beli roti.
Untuk info, Kakyan beli bread maker kat Lazada. Memang betul-betul menang memakai.
Jemput ye ....
Nanti Kakyan share resepi masakan buat yang tak berapa pro ni...
Kakyan aka Ibu5Azri
www.facebook.com/Ibu5Azri
Sekarang... Kakyan pun mengalak la buat roti. Kakyan nak share repisi roti sosej mudah dengan BM.
Bahan-bahan;
Bahan doh.
200G Air sejuk
2 biji telur
100g marjerin
100g gula
500g tepung gandum
2 sb susu tepung
1 sb bread improver
1 pek yis kering
Bahan hiasan
sosej
sos cili
mayonis
Cara-cara....
Ni bukan lah cara yang khusus. Boleh diubah mengikut kesesuaian ...
Buat doh.
- Masukkan kesemua barang mengikut susunan resepi ke dalam bread maker. pastikan yis akhir sekali.
- Pilih menu DOUGH. Kalau bm Kakyan no. 8
- Biasa nya 1jam 30minit.
- Bila dah siap, keluarkan doh letak dalam dulang. Tu pun talam arwah mak.
- Letak dalam dulang dan tumbuk-tumbuk keluarkan angin dari doh.
- Buatkan doh tadi kecil-kecil. Ukuran ikut kesesuaian.
- Biarkan seketika dalam 15 minit.
- Ambil tepung yang didohkan kecil tadi, letak sosej dalam tu.
- Potong sosej yang dibalut tepung
- Susun secara gilir-gilir... betul ke ayat Kakyan ni.
- Ala-ala macam gambar Kakyan tu.
- Letak sos dan mayonis macam dalam gambar Kakyan.
- Biarkan seketika dalam 20 minit
- Bakar dalam suhu 160 selama 12 minit. Bergantung kepada oven anda.
- Siap..... blh dimakan
* petua Kakyan
- Bila dah sejuk, masukkan ke dalam plastik bagi mengekalkan kelembutan roti.
Selamat mencuba... resepi ini khusus untuk orang yang tak pro memasak macam Kakyan. Alhamdulillah dah lama Kakyan tak beli roti.
Untuk info, Kakyan beli bread maker kat Lazada. Memang betul-betul menang memakai.
Jemput ye ....
Nanti Kakyan share resepi masakan buat yang tak berapa pro ni...
Kakyan aka Ibu5Azri
www.facebook.com/Ibu5Azri
No comments:
Post a Comment