Tuesday, December 13, 2016

TAK LALU NAK TELAN, PAHIT SANGAT

Peria yang sayur tau, bukan peria indonesia. Kakyan sanggup makan makanan yang pahit dari makanan yang manis. Sebab yang pahit akan manis akhirnya... chia..chia..chia



Kakyan memang suka makan sayur peria. Sebab arwah mak dulu pun suka, selalu masak, jadi secara tak langsung jadi la suka. Dulu mak masak tumis pedas pecah telur, sedapnya. Kadang-kadang kalau yang masih muda buat ulam. Tapi kena hiris halus-halus, xde la rasa pahit sangat. Orang tua-tua ajar nak bagi hilang skit pahitnya, lepas potong rendam air garam.

Peria atau nama saintifiknya Momordica antara sayuran yang berkhasiat dan paling mendapat perhatian dalam perubatan moden. Peria di Malaysia yang Kakyan kenal ada 2 jenis, yang panjang dengan warna yang agak kurang hijau. Entah apa namanya pun Kakyan tak tau. Satu lagi peria katak, kecik dan warnanya hijau pekat. Memang banyak di pasaran peria telah dikomesilkan. Pil peria, teh peria, kapsul peria dan lain-lain lagi.
Peria mempunyai banyak khasiat, walaupun ianya pahit. Ramai juga yang mengemarinya. Peria mengandungi protein,lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin dan kalsium. Banyakkan!.. Kira penuh khasiat tau. Memang berbaloi makan peria ni.



Antara khasiat yang sering arwah mak Kakyan ingatkan untuk makan peria dan buat ala-ala ubat :

i. Buat air rebusan peria untuk sejukkan badan.

ii. Untuk kawal bacaan kencing manis, makan peria sebagai makanan harian. Ini kerana peria dipercayai mengandungi insulin yang berfungsi mengawal kadar glukosa dalam darah.

iii. Bagi ibu yang baru bersalin dan kehilangan darah yang banyak juga disyorkan minum air rebusan peria.

Antara khasiat lain adalah,

iv. Perubatan cina menggunakan peria bagi mengubati asthma dan haid yang lewat.

v. Peria juga boleh mengelakkan jerawat yang teruk kerana ainya mengandungi ciri penulenan darah.

vi. Ianya juga boleh mencantikkan kulit

vii. Ianya juga dipercayai boleh mencuci darah dan mengelakkan berlakunya bisul, kudis buta dan gatal-gatal.

Wah!!!
Banyak nya khasiat peria kan. Itu baru sikit yang Kakyan tau. Mesti ada bayak lagi. Disamping makan peria untuk khasiat semulajadi, Kakyan juga makan supplemen. Maklum la, sekarang pun susah nak cari peria yang betul-betul berkhasiat macam dulu-dulu. Sekarang banyak sangat produk sayuran dan buah-buahan yang terGANGGU GENATIKnya. Manusia rakus nak cari keuntungan dengan cepat. Nak tunggu buah-buahan tu masak dengan sendirinya lambat pulak. Makan banyak la kaedah nak cepatkan tumbesarannya.

Cer carikan Kakyan buah tembikai bijinya hitam, susah kan. Yang ada dipasaran bijinya putih lagi. Entah berapa la usianya kan? Jom kita amalkan makan makanan yang non GMO. Agak susah tapi masih ada, kena rajin cari. Kalau jumpa ... pastikan terus amalkan. 

Selamat makan makanan berkhasiat dan supplemen yang semulajadi macam makan sayuran dan buah-buahan.

Salam Kasih Dan Sihat 
Kakyan 





No comments: